Malo o Hrvatskoj

Hrvatska je prekrasna zemlja (zemlja tisuću otoka), smještena u jugoistočnoj Europi. Obiluje prirodnim ljepotama, bogatom kulturom i tradicijom. Svaka nacija voli svoju zemlju i zove je najljepšom. Hrvati svoju zemlju zovu ("Lijepa naša") što je ujedno i naslov nacionalne himne.

Hrvatska je stvorila vlastiti duh i danas punom snagom sudjeluje u europskoj znanosti i kulturi. Gostoljubivost ljudi, pristupačne cijene, toplo, čisto i plavo more, lijepi gradovi, idilična sela, užitak su za svakog čovjeka. Nezaboravno lijepi nacionalni parkovi, sunce, odlična i ukusna hrana i piće, zabava, sve to vrijedno je posjete Hrvatskoj.

Zemljopisni položaj

Hrvatska se proteže od podnožja Julijskih Alpa na sjevero-zapadu i Panonske ravnice na istoku, preko Dinarskog lanca planina u centralnom dijelu do Jadranske obale na jugu.

Površina

56,542 km2, s dodatnom površinom pripadajućih teritorijalnih voda od 31,067 km2

Stanovništvo

4.437.460

Glavni grad

Zagreb (779.145 stanovnika - administrativno, kulturno, akademsko i komunikacijsko središte zemlje)

Dužina morske obale

5,835 km - zajedno s otocima, otočićima i grebenima.
Broj otoka, otočića i grebena: 1185 (67 naseljenih) 
Najveći su otoci Krk i Cres.

Klima

Sjeverna Hrvatska ima kontinentalnu klimu; centralna Hrvatska ima polu planinsku i planinsku klimu.
Zimska temperatura kreće se od 0 do 2 stupnjeva u kontinentalnoj zoni, -5 do 0 stupnjeva u planinskom predjelu i od 6 do 11 stupnjeva u priobalju.
Ljetne se temperature kreću od 19 stupnjeva do 23 u kontinentalnom dijelu zemlje, 15 do 20 stupnjeva u planinskoj regiji i od 21 do 27 stupnjeva u obalnoj regiji.

Stanovništvo

Većina stanovništva su Hrvati. Nacionalne su manjine Srbi, Bošnjaci, Talijani, Mađari, Albanci, Slovenci, Česi, Slovaci, i drugi (prema podacima Državnog zavoda za statistiku 2001.).
Službeni jezik i pismo: Hrvatski jezik i Latinica

Religije

Rimokatolici, Pravoslavci, Muslimani, Židovi, Protestanti, ostali.

Strani jezici

Njemački, talijanski i engleski jezik su najrašireniji strani jezici koje govore turistički djelatnici i lokalno stanovništvo na obali.

Vremenska zona

Hrvatska se nalazi u zoni GMT+1. Zona se mijenja na GMT+2 od zadnje subote u ožujku do subote prije zadnje nedjelje u listopadu.

Društveni običaji

Uobičajeno je pružiti ruku kod upoznavanja i pozdrava na odlasku. Pušenje je uglavnom zabranjeno, osim na otvorenim prostorima. Sasvim je normalno da vam sastanak zakažu u kafiću. Opuštenost, manjak stresa i lakoća življenja, uglavnom se može povezati sa mediteranskim stilom života.