LOVRAN

Lovran se nalazi na istočnoj obali Hrvatske Istre.

To je grad s dugom i raznolikom prošlošću, sa stoljetnom turističkom tradicijom. U srednjem vijeku Lovran je bio tipičan mediteranski grad, s uskim, popločanim ulicama, trokatnim kućama nabijenim blizu, sa stubama, dimnjacima i malim prozorima karakterističnim za obalu. Bio je opasan obrambenim zidom, a u grad se ulazilo kroz tri vrata koja su noću bila zatvorena. Sveti Juraj zaštitnik je grada, glavni trg u gradu nosi njegovo ime.

Izvan stare gradske jezgre, uz obalu, izgrađene su vile, pansioni, hoteli i sanatoriji okruženi brižno obrađenim vrtovima. Postavljeni su veliki i luksuzni parkovi u kojima su, uz autohtoni lovor, sadili čemprese, borove, magnolije, palme i obilje cvijeća. Obalna šetnica, lungomare ili Strandweg, izgrađena je u dužini dvanaest kilometara do Opatije i Voloskog.

Na prijelazu stoljeća Lovran je bio zimovalište, mondeno kupalište i lječilište austrougarske aristokracije i umjetničke, financijske i političke elite. Imao je četiri velika hotela, 20-ak pansiona i četiri sanatorija, kao i velika javna kupališta zvana Peharovo i Kvarner. Karl Lueger, gradonačelnik Beča i poljski umjetnik Stanislaw Witkiewicz, koji su bili oduševljeni klimom i ljepotama Lovrana, ističu se kao izraženi lovranofili među europskim višim slojevima.

Početkom šezdesetih, hoteli, vile i pansioni su obnovljeni. Ubrzo su se na tržištu pojavile kuće u privatnom vlasništvu. Razvio se masovni turizam i Lovran je 1987. zabilježio 438.195 noćenja. Vrhunac ovog razdoblja bila je izgradnja velikog hotela Excelsior, koji je u to doba bio najmoderniji i najluksuzniji hotel na jadranskoj obali.

Na pragu 21. stoljeća Lovran se može oslanjati na bogatu povijesnu baštinu, stogodišnju turističku tradiciju, dobro očuvanu prirodu, razvijenu infrastrukturu i sve ostalo što omogućuje novi uzlet u turističkoj industriji u kombinaciji s održivim razvojem i poštivanjem svih ekoloških standarda.

Nekretnine Hrvatska